May 26, 2012

Program MUKIM

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, sehari sebelum balik je ke rumah which is after exam, saya dan housmates saya diundang dengan penuh barakah ke rumah mak cik usrah kami, makcik Laila di Darulaman Height untuk menikmati qiamullail bersama-sama (katibah). Dapat juga melepaskan rindu pada masakan mama dengan masakan makcik Laila yang sememangnya sedap seperti masakan ibu sendiri. Tak tau dah nak buat statement apa. hehe. Bila duk tido ramai-ramai bersama-sama dengan sahabat usrah tak ketinggalan alin dan jannah pun join jugak, barulah benar-benar terasa kemanisan ukhwah itu. 

Itu cerita tentang katibah. Okey, cerita tentang saya p MUKIM (Mukmatar Kepimpinan Belia Islam Malaysia) anjuran WAMY (World Association of Muslim Youth) di kl pulak memang banyak sangat pengisian yang saya dapat. Sebelum dapat merasai kemanisan pengisian Islamik di Mukim memang banyak jugak dugaan yang berlaku. Biasalah, makin kita hendak dekat pada-Nya makin banyak dugaan bertimpa-timpa yang datang. Itu nama Allah sayang sangat pada kita. Percayalah dengan mata hati. 

Pergi bersama-sama sahabat usrah IKRAM yang lain, Ain, Alin dan Seha. Sahabat dari KUIN (Insaniah University College), Anah ngan Sumayyah. Mula-mula dapat mesej dari kak Ayu tentang Mukim ni memang sangat seronok sebab diberi peluang join pengisian Islamik bertaraf kebangsaan ini. Ditambah lagi dengan adanya penceramah idola saya. Siapa lagi kalau bukan Dr Zaharuddin dan Dr Harlina. Jadi, pengisiannya memang sangat mantap pada saya. 

Lebih berkisarkan tentang perjuangan pemuda-pemuda dalam menyambung sunnah dakwah yang diwarisi oleh delegasi Muhammad s.a.w. membuka mata saya tentang betapa dunia dahaga kepimpinan bercorakkan Islam. Ingat lagi tak kita pernah berjaya menakluki 2/3 dunia dahulu? Ingat lagi tak pemimpin muda Sultan Ahmad Al-Fateh berjaya menawan Kota Konstantinople? dan masih ingat lagi tak pemimpin muda kita, Solehuddin al-Ayyubi berjaya menakluki Kota Jerussalam ketika dahulu? Kesemua perjuangan inilah yang kita nak kembalikan pada masa sekarang. Tetapi tidak dapat dilihat secara drastik. Hanya kita sahaja, pemuda-pemuda Islam yang mampu melakar sejarah semula jika kita benar-benar menghayati kepimpinan agama Allah.


Dari kiri Ustaz Dr Zaharuddin, Ustaz A'ang dari Indonesia dan Dr. Harlina

Kami bertolak ke Jitra pun lewat malam dan sampai Jitra sesudah subuh. Sangat penat tapi yang penting dapat manfaatnya juga. InsyaAllah, tahun depan pun akan ada lagi program ini, iaitu pada 11/5/2013.

Sekian, wassalam.

2 comments:

sya-hi-da said...

salam

err.pegi mukim dari jitra?

alhamdulillah, dapat join jugak mukim tu tapi separuh jalan je sebab ade program lain. tak sempat yang last sekli tu.

jzkk share kat sini.

^^

nur khalilah hassan said...

wslm

yup sy p mukim dr jitra..:)

Alhmdulillah..dpt jgk tnggu smpai akhir prgrm..x pe, tahun dpn ade lg prgrm mukim..klu x silap 11/5/2013..

ade jodoh, insyaAllah kita brtemua di sana..slm ukhwah^^

May 26, 2012

Program MUKIM

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, sehari sebelum balik je ke rumah which is after exam, saya dan housmates saya diundang dengan penuh barakah ke rumah mak cik usrah kami, makcik Laila di Darulaman Height untuk menikmati qiamullail bersama-sama (katibah). Dapat juga melepaskan rindu pada masakan mama dengan masakan makcik Laila yang sememangnya sedap seperti masakan ibu sendiri. Tak tau dah nak buat statement apa. hehe. Bila duk tido ramai-ramai bersama-sama dengan sahabat usrah tak ketinggalan alin dan jannah pun join jugak, barulah benar-benar terasa kemanisan ukhwah itu. 

Itu cerita tentang katibah. Okey, cerita tentang saya p MUKIM (Mukmatar Kepimpinan Belia Islam Malaysia) anjuran WAMY (World Association of Muslim Youth) di kl pulak memang banyak sangat pengisian yang saya dapat. Sebelum dapat merasai kemanisan pengisian Islamik di Mukim memang banyak jugak dugaan yang berlaku. Biasalah, makin kita hendak dekat pada-Nya makin banyak dugaan bertimpa-timpa yang datang. Itu nama Allah sayang sangat pada kita. Percayalah dengan mata hati. 

Pergi bersama-sama sahabat usrah IKRAM yang lain, Ain, Alin dan Seha. Sahabat dari KUIN (Insaniah University College), Anah ngan Sumayyah. Mula-mula dapat mesej dari kak Ayu tentang Mukim ni memang sangat seronok sebab diberi peluang join pengisian Islamik bertaraf kebangsaan ini. Ditambah lagi dengan adanya penceramah idola saya. Siapa lagi kalau bukan Dr Zaharuddin dan Dr Harlina. Jadi, pengisiannya memang sangat mantap pada saya. 

Lebih berkisarkan tentang perjuangan pemuda-pemuda dalam menyambung sunnah dakwah yang diwarisi oleh delegasi Muhammad s.a.w. membuka mata saya tentang betapa dunia dahaga kepimpinan bercorakkan Islam. Ingat lagi tak kita pernah berjaya menakluki 2/3 dunia dahulu? Ingat lagi tak pemimpin muda Sultan Ahmad Al-Fateh berjaya menawan Kota Konstantinople? dan masih ingat lagi tak pemimpin muda kita, Solehuddin al-Ayyubi berjaya menakluki Kota Jerussalam ketika dahulu? Kesemua perjuangan inilah yang kita nak kembalikan pada masa sekarang. Tetapi tidak dapat dilihat secara drastik. Hanya kita sahaja, pemuda-pemuda Islam yang mampu melakar sejarah semula jika kita benar-benar menghayati kepimpinan agama Allah.


Dari kiri Ustaz Dr Zaharuddin, Ustaz A'ang dari Indonesia dan Dr. Harlina

Kami bertolak ke Jitra pun lewat malam dan sampai Jitra sesudah subuh. Sangat penat tapi yang penting dapat manfaatnya juga. InsyaAllah, tahun depan pun akan ada lagi program ini, iaitu pada 11/5/2013.

Sekian, wassalam.

2 comments:

sya-hi-da said...

salam

err.pegi mukim dari jitra?

alhamdulillah, dapat join jugak mukim tu tapi separuh jalan je sebab ade program lain. tak sempat yang last sekli tu.

jzkk share kat sini.

^^

nur khalilah hassan said...

wslm

yup sy p mukim dr jitra..:)

Alhmdulillah..dpt jgk tnggu smpai akhir prgrm..x pe, tahun dpn ade lg prgrm mukim..klu x silap 11/5/2013..

ade jodoh, insyaAllah kita brtemua di sana..slm ukhwah^^