Jun 20, 2013

Perth with love #2

Assalamualaikum w.b.t.!

Hai! Tadi dah cerita satu hari suntuk perjalanan dari Perth sampai Busselton. Sekarang meh nak sambung cerita lagi kat Busselton tu ada apa. :D

26/5/2013

Masa sampai hotel kat Busselton pun hampir lewat jugak. Time tu dah nak masuk maghrib dah pun dalam pukul 5 cemtu. Masuk-masuk je rumah hotel (bukan bilik ye, rumah.) terus dapatkan heater bagi naikkan suhu terus. haha. Memang sejuk sangat tahap tak tahan. Glove tak pakai time tu, so jari tangan memang dah kekebasan. Lebih-lebih bila nak masuk waktu malam. Sejuk kat luar agak menggila jugak. huhu. Tapi Alhamdulillah. cuaca itu anugerah, musim itu anugerah. Bila lagi nak merasa musim sejuk-sejuk ni kan. Hope dapat bertemu lagi musim begitu. Serius, bila balik Malaysia, rindu cuaca kat sana pulak dah.

This is the 'rumah hotel' yang kitorang duduk kat Busselton.

ni pulak kat dalam 'rumah hotel'

Macam tinggal reramai je kan..Padahal 5 orang je saya ngan family. hehe. Memang best dan sangat selesa.


Yang ni pulak sekitar kat pekan Busselton dia. Hasil dari pemerhatian, sampah sarap bertebaran memang tak da langsung. How they can manage their area to look clean and clear. Always. Dan yang sangat best penduduk kat Busselton ni pun agak ramah jugak. Ada gak dua tiga orang Australian yang tegur kami masa kat sana. Macam-macam lah diorang tanya. Sangat ramah.



Busselton Jetty. Kalau tengok review blogger lain yang pi Busselton Jetty ni ramai yang tak habeskan perjalanan sepanjang jetty sebab penat. Yup, memang sangat panjang dan ambil 1 jam setengah jugak nak habeskan perjalanan sambil menikmati sekitar Busselton Jetty ni. Yes, saya ngan family memang jalan dari hujung ke hujung jetty. Mempergunakan 11 dolar seorang dengan sepenuhnya! Kat Busselton Jetty ni korang bukan je boleh jenjalan menikmati pemandangan sekitar jetty ni aje. Tapi korang boleh jugak memancing, berenang, snorkeling, jalan bawah air (which is ada jalan macam akuarium lah), naik tren dan etc. hahah. syokkan! tapi memandang budget tak mencukupi kami jenjalan je atas jetty yang penuh bersejarah ni. Haa..kenapa bersejarah? sebab..korang baca kat SINI ye. :D 

InsyaAllah shawl yang boleh digayakan dengan menutup aurat from Fnd Collection :)

Lepas jenjalan sepanjang Busselton Jetty, kami sefamily terus mulakan perjalanan ke Albany. Tapi sebelum tu singgah gak kat pasar pekan Busselton beli sayur ngan bawang untuk makan malam kat Albany pulak. Ya, masak. Dan..kami singgah jugak kilang chocolate dan kilang cheese kat Margaret River.



And...kalau nak rasa cokolat dan cheese kat sana.. bukan tak boleh..tapi jangan rambang mata terus amek je tau.. Pastikan tengok betul2 ingredient dia. dan kalau tak pasti engredient dia, pastikan handphone korang ade internet, check terus ingredient yang diorang guna tu apa. :) InsyaAllah dengan sikap berwaspada terhadap makanan kat sana boleh terjaga dengan baik.. :)

Kemudian, kami teruskan perjalanan menuju menara rumah api Cape Leeuwin. Pemandangan kat sini pun memang best sangat. Ada bukit bukau yang cantiknya usah cakaplah. Ada laut biru yang warna birunya usah cakap jugak lah. Dan..paling menarik kat sini gak merupakan dua laut bertemu. Where's two oceans meet.. Southern Ocean and Indian Ocean. Haa..menarikkan!



Tu tak sampai Albany lagi tu. Pas tu, kami terus gak perjalanan ikut highway terus ke Albany. Amek masa 3 jam dari rumah api Cape Leeuwin ni. Time ni pun risau jugak. Ayah drive waktu malam pulak tuh. Ye lah, sampai Cape Leeuwin ni pun dah petang. Jalan kat situ pulak sepanjang jalan kiri kanan  hutan je memanjang. Kalau nak jumpa pekan yang berlampu banyak-banyak memang sangat2 jauh dari satu pekan ke satu pekan. Time tu jugaklah teringat kat cerita Walking Dead..haha..suasana dan keadaan sepanjang jalan memang sama ngan citer tu..hee. Itu pun nasib baik jumpa satu pekan ni agak terpencil sebab ayah nak isi minyak keta. Haa..nak citer lagi satu cerita menarik, kat sana kalau nak isi minyak, isi dulu ye baru bayar. Kan...jujur kat sana sangat penting! Dan..akhirnya, waktu malam kami sampai Albany. Nasib baik jumpa gak hotel Pelicans.

27/5/2013

Hari esoknya..eh, cam jurnal diary pulak kan..eheh..Okey, then, the next day, kami jalan-jalan sekitar Albany pulak.! Mula-mula kami pergi Green Pool, pas tu kami pergi Valley of the Giants. Tempat pokok-pokok besar. Kat situ gak ade jambatan gantung kat pokok-pokok besar.

Pelicans Guest House

Three top walk

Valley of The Giants

After Valley of The Giants, kami singgah di Thorndirrup. Nak cari tempat ni mula-mula memang payah. Tapi bila dah sampai. MasyaAllah..Rasa nak jerit! 

Thorndirrup. Ada dua signature utama kat sini. Satu gap. Dua Natural bridge.


Hahah. Tak larat cerita. Sorry. Nama tempat ni Wind Farm. Terkejut mula-mula tengok. Ingat kan sikit kincir angin dia, rupanya banyak. Kira-kira ada dalam 20. Pas tu ingat kan kecik kincir angin dia, datang dekat, besar gedabak gitew.

Alhamdulillah. Dua hari di habiskan dengan pemandangan yang sangat menakjubkan bagi saya. Kebanyakannya semula jadi dan memang banyak tanda kebesaran-Nya. Benarlah, lagi jauh perjalanan lagi luas pemandangan. Besar sebenarnya alam ini. tu baru kat bahagian sauthern of western Aussie. Belum lagi keseluruhannya satu benua Aussie. dan..belum lagi satu dunia.. MasyaAllah..tak tergambar kan..kalau tergambar pun..wah.. Subhanallah.!

Okey, till then, tak larat nak sambung hari seterusnya.. insyaAllah bersambung.. :) Stay tuned.. thanks kamu yang comel2 baca blog ni..ececeh.. :D

Sekian, wassalam..

11 comments:

Farah Izzati said...

alamak! cantik ila lag dri view..hihi..nice!.syoknyee dpt g jejalan.:)

Kenari Putih said...

wow best nye stori holiday ni.. dah feeling rasa mcm kat Busselton dah.. pergi holiday mmg best.. balik msia rs nak pi busselton balik.. tapi kalo tinggal sana terus.. hehe.. biasa kita mmg suka dok msia lagi kot..hehe

nur khalilah hassan said...

Pa ah > serius paah..view dia lg cntik syg.. klu suka tgk bnda nature mmg kat sana antaranya kita leh p..insyaAllah klu ade rezeki paah leh p..heee

nur khalilah hassan said...

kenari putih> tu lar..mmg klu balik m'sia rasa nk p sana lg..hehe..cuaca and suasana kt sana mmg best..insyaAllah..m'sia still da best..hehe

Mizz Aiza said...

seronoknya dapat bercuti bersama keluarga tercinta.. betul tu,jauh perjalanan luas pemandangan..

intan.paridah said...

cntiknya pmndangan perth...mana kangaroo?hee:)

nur khalilah hassan said...

mizz aiza > a ah kak, seronok sngt cuti ngan family :)

intan.paridah > haa..tunggu dulu..ni tak ronda2 perth lagi..p tmpt jauh dulu..hehe

JarN Eha said...

teruja baca entry awak..memang best pergi sana..:D..memang cantik..subhanaallah

Lieya VoN JaY said...

pemandangan di perth ni cntik sangat .. :)

nur khalilah hassan said...

Jarn > tq syg.. mmg cntik sngt pemandangan kat sana..klu ada peluang mmg nak pergi lagi.. :)

nur khalilah hassan said...

lieya von jay> ha ah..cntik sngt3.. ^_^

Jun 20, 2013

Perth with love #2

Assalamualaikum w.b.t.!

Hai! Tadi dah cerita satu hari suntuk perjalanan dari Perth sampai Busselton. Sekarang meh nak sambung cerita lagi kat Busselton tu ada apa. :D

26/5/2013

Masa sampai hotel kat Busselton pun hampir lewat jugak. Time tu dah nak masuk maghrib dah pun dalam pukul 5 cemtu. Masuk-masuk je rumah hotel (bukan bilik ye, rumah.) terus dapatkan heater bagi naikkan suhu terus. haha. Memang sejuk sangat tahap tak tahan. Glove tak pakai time tu, so jari tangan memang dah kekebasan. Lebih-lebih bila nak masuk waktu malam. Sejuk kat luar agak menggila jugak. huhu. Tapi Alhamdulillah. cuaca itu anugerah, musim itu anugerah. Bila lagi nak merasa musim sejuk-sejuk ni kan. Hope dapat bertemu lagi musim begitu. Serius, bila balik Malaysia, rindu cuaca kat sana pulak dah.

This is the 'rumah hotel' yang kitorang duduk kat Busselton.

ni pulak kat dalam 'rumah hotel'

Macam tinggal reramai je kan..Padahal 5 orang je saya ngan family. hehe. Memang best dan sangat selesa.


Yang ni pulak sekitar kat pekan Busselton dia. Hasil dari pemerhatian, sampah sarap bertebaran memang tak da langsung. How they can manage their area to look clean and clear. Always. Dan yang sangat best penduduk kat Busselton ni pun agak ramah jugak. Ada gak dua tiga orang Australian yang tegur kami masa kat sana. Macam-macam lah diorang tanya. Sangat ramah.



Busselton Jetty. Kalau tengok review blogger lain yang pi Busselton Jetty ni ramai yang tak habeskan perjalanan sepanjang jetty sebab penat. Yup, memang sangat panjang dan ambil 1 jam setengah jugak nak habeskan perjalanan sambil menikmati sekitar Busselton Jetty ni. Yes, saya ngan family memang jalan dari hujung ke hujung jetty. Mempergunakan 11 dolar seorang dengan sepenuhnya! Kat Busselton Jetty ni korang bukan je boleh jenjalan menikmati pemandangan sekitar jetty ni aje. Tapi korang boleh jugak memancing, berenang, snorkeling, jalan bawah air (which is ada jalan macam akuarium lah), naik tren dan etc. hahah. syokkan! tapi memandang budget tak mencukupi kami jenjalan je atas jetty yang penuh bersejarah ni. Haa..kenapa bersejarah? sebab..korang baca kat SINI ye. :D 

InsyaAllah shawl yang boleh digayakan dengan menutup aurat from Fnd Collection :)

Lepas jenjalan sepanjang Busselton Jetty, kami sefamily terus mulakan perjalanan ke Albany. Tapi sebelum tu singgah gak kat pasar pekan Busselton beli sayur ngan bawang untuk makan malam kat Albany pulak. Ya, masak. Dan..kami singgah jugak kilang chocolate dan kilang cheese kat Margaret River.



And...kalau nak rasa cokolat dan cheese kat sana.. bukan tak boleh..tapi jangan rambang mata terus amek je tau.. Pastikan tengok betul2 ingredient dia. dan kalau tak pasti engredient dia, pastikan handphone korang ade internet, check terus ingredient yang diorang guna tu apa. :) InsyaAllah dengan sikap berwaspada terhadap makanan kat sana boleh terjaga dengan baik.. :)

Kemudian, kami teruskan perjalanan menuju menara rumah api Cape Leeuwin. Pemandangan kat sini pun memang best sangat. Ada bukit bukau yang cantiknya usah cakaplah. Ada laut biru yang warna birunya usah cakap jugak lah. Dan..paling menarik kat sini gak merupakan dua laut bertemu. Where's two oceans meet.. Southern Ocean and Indian Ocean. Haa..menarikkan!



Tu tak sampai Albany lagi tu. Pas tu, kami terus gak perjalanan ikut highway terus ke Albany. Amek masa 3 jam dari rumah api Cape Leeuwin ni. Time ni pun risau jugak. Ayah drive waktu malam pulak tuh. Ye lah, sampai Cape Leeuwin ni pun dah petang. Jalan kat situ pulak sepanjang jalan kiri kanan  hutan je memanjang. Kalau nak jumpa pekan yang berlampu banyak-banyak memang sangat2 jauh dari satu pekan ke satu pekan. Time tu jugaklah teringat kat cerita Walking Dead..haha..suasana dan keadaan sepanjang jalan memang sama ngan citer tu..hee. Itu pun nasib baik jumpa satu pekan ni agak terpencil sebab ayah nak isi minyak keta. Haa..nak citer lagi satu cerita menarik, kat sana kalau nak isi minyak, isi dulu ye baru bayar. Kan...jujur kat sana sangat penting! Dan..akhirnya, waktu malam kami sampai Albany. Nasib baik jumpa gak hotel Pelicans.

27/5/2013

Hari esoknya..eh, cam jurnal diary pulak kan..eheh..Okey, then, the next day, kami jalan-jalan sekitar Albany pulak.! Mula-mula kami pergi Green Pool, pas tu kami pergi Valley of the Giants. Tempat pokok-pokok besar. Kat situ gak ade jambatan gantung kat pokok-pokok besar.

Pelicans Guest House

Three top walk

Valley of The Giants

After Valley of The Giants, kami singgah di Thorndirrup. Nak cari tempat ni mula-mula memang payah. Tapi bila dah sampai. MasyaAllah..Rasa nak jerit! 

Thorndirrup. Ada dua signature utama kat sini. Satu gap. Dua Natural bridge.


Hahah. Tak larat cerita. Sorry. Nama tempat ni Wind Farm. Terkejut mula-mula tengok. Ingat kan sikit kincir angin dia, rupanya banyak. Kira-kira ada dalam 20. Pas tu ingat kan kecik kincir angin dia, datang dekat, besar gedabak gitew.

Alhamdulillah. Dua hari di habiskan dengan pemandangan yang sangat menakjubkan bagi saya. Kebanyakannya semula jadi dan memang banyak tanda kebesaran-Nya. Benarlah, lagi jauh perjalanan lagi luas pemandangan. Besar sebenarnya alam ini. tu baru kat bahagian sauthern of western Aussie. Belum lagi keseluruhannya satu benua Aussie. dan..belum lagi satu dunia.. MasyaAllah..tak tergambar kan..kalau tergambar pun..wah.. Subhanallah.!

Okey, till then, tak larat nak sambung hari seterusnya.. insyaAllah bersambung.. :) Stay tuned.. thanks kamu yang comel2 baca blog ni..ececeh.. :D

Sekian, wassalam..

11 comments:

Farah Izzati said...

alamak! cantik ila lag dri view..hihi..nice!.syoknyee dpt g jejalan.:)

Kenari Putih said...

wow best nye stori holiday ni.. dah feeling rasa mcm kat Busselton dah.. pergi holiday mmg best.. balik msia rs nak pi busselton balik.. tapi kalo tinggal sana terus.. hehe.. biasa kita mmg suka dok msia lagi kot..hehe

nur khalilah hassan said...

Pa ah > serius paah..view dia lg cntik syg.. klu suka tgk bnda nature mmg kat sana antaranya kita leh p..insyaAllah klu ade rezeki paah leh p..heee

nur khalilah hassan said...

kenari putih> tu lar..mmg klu balik m'sia rasa nk p sana lg..hehe..cuaca and suasana kt sana mmg best..insyaAllah..m'sia still da best..hehe

Mizz Aiza said...

seronoknya dapat bercuti bersama keluarga tercinta.. betul tu,jauh perjalanan luas pemandangan..

intan.paridah said...

cntiknya pmndangan perth...mana kangaroo?hee:)

nur khalilah hassan said...

mizz aiza > a ah kak, seronok sngt cuti ngan family :)

intan.paridah > haa..tunggu dulu..ni tak ronda2 perth lagi..p tmpt jauh dulu..hehe

JarN Eha said...

teruja baca entry awak..memang best pergi sana..:D..memang cantik..subhanaallah

Lieya VoN JaY said...

pemandangan di perth ni cntik sangat .. :)

nur khalilah hassan said...

Jarn > tq syg.. mmg cntik sngt pemandangan kat sana..klu ada peluang mmg nak pergi lagi.. :)

nur khalilah hassan said...

lieya von jay> ha ah..cntik sngt3.. ^_^