Jun 21, 2013

Perth with love #3

Assalamualaikum w.b.t.!

Tarik nafas, ambil mood balik! cerita balik tentang Perth!

28/5/2013

Alhamdulillah, dari Albany nak ke Perth pulak ikut highway lain. Highway yang lagi selesa gaklah sebab nak terus ke Perth. Perjalanan dari Albany nak ke Perth amek masa lama tau. So, hari tu memang banyak habeskan masa kat jalan je. Kat jalan pun banyak gak benda menarik yang saya jumpa. Antaranya kanggaroo liar dok melompat kat tepi jalan. Bukan melompat betul kat jalan, kat kawasan hutan diorang lah. Tapi sebab pokok-pokok hutan tepi jalan kat sana sepanjang jalan renek-renek, so, nampaklah kanggaroo liar. Tapi tak banyak pun, sikit. Kalau bernasib baik, nampaklah. Tapi...bangkai kanggaroo kiri kanan jalan memang banyak. Kalau kat sini bangkai kucing anjing kan. haa. sana..bangkai kanggaroo!


Sanggup berhenti tepi jalan nak tengok kanggaroo liar dok melompat ni. Kanggaroo liar ni nampak je orang memang diorang akan lari sebab rasa terancam. Dan memang diorang boleh serang orang jugak kalau terdesak. Time tu takut-takut jugak nak turun tangkap gambar kanggaroo liar ni. Tapi nasib baik kanggaroo tu lari bila nampak kami. Yang bangkai kanggaroo pun ada kat tepi jalan. Tapi agak sadis lah nak tunjuk gambar tu. :'(

Sepanjang jalan highway kat sana pun kalau tak hutan pokok-pokok renek ni pun, mesti ada ladang-ladang luas yang ada lembu, kerbau ngan kambing biri-biri. Kalau ayah penat drive, kami sekeluarga just berhenti kat pekan kecil je dan tak sah kalau tak minum minuman yang hot2 ye.


Okey, ladang bunga ros ni kat Kojonup, The Kodja Place. Singgah sini sat minum-minum minuman hot.hee

Nikmati hot chocolate dengan fresh roses gitew.hehe

Lepas hilangkan penat kat pekan Kojonup, kitorang teruskan lagi perjalanan sampailah ke Perth. Dari Albany nak ke Perth pun lebih kurang dari Johor nak ke Kedah. So, sampai Perth pun dah nak malam. Bayangkan bertolak awal pagi, sampai perth dah nak maghrib. Sebelum singgah kat hotel, kitorang pergi Coventry Village dulu, beli makanan untuk di masak sepanjang berada kat Perth. So, kirannya kitorang kat Perth 3 hari cam tu. After beli makanan semua baru check in hotel kat City Stay. Tempat dia murah dan kat tengah bandar jugak. Paling penting City Stay ni betul-betul depan shopping complex Harbour Town. ehehe. Tapi sorry, shopping memang tak sangat pun kat sana. Sebab niat berjalan bukan nak shopping sakan, tapi nak menikmati alam semula jadi kat sana. Sebab tu kitorang dikira backpacker gak lah. haha.

Beli bahan makanan kat Coventry Village. Murah-murah gak barang kat sini. 

29/5/2013

Esoknya kitorang ada tempat menarik gak nak pergi. Ambil masa 2 jam dari Perth. Kat Perth tak jalan-jalan lagi ni..haha..sabar-sabar.. Tempat ni kalau tak pergi memang agak kerugian jugak. Kawasan padang pasir. Tapi kitorang tak pergi kawasan padang pasir yang betul2 punya sebab tak sempat. As I told at previous entry, National Park kat Aussie memang sangat-sangat banyak. Sebab tu kena rancang betul-betul mana nak pergi. and tampat dia pulak dari satu tempat ke satu tempat memang jauh-jauh dan makan masa. So, rancanglah dengan sebaiknya. Tak semua National Park kitorang pergi, Kalau nak pergi semua sekali memang kena dok sebulan lah kat bahagian Western Aussie ni. ahaha. So, the next day kitorang pergi padang pasir yang bernama Pinnacles Desert. Pinnacles Desert ni terletak kat Nambung National Park. Kalau naik kereta pacuan empat roda memang sangat adventure. Kalau korang nak tau Pinnacles Desert tu apa dan macam mana terbentuknya ia. Ha..baca kat SINI. Kat sini, korang boleh sama ada nak jalan kaki atau naik kereta sepanjang menyelusuri Pinnacles Desert ni. Jalan kaki lagi mencabar. Tapi sebab kami sekeluarga agak kejar masa, so, kitorang just naik kereta nak lalu padang pasir ni.



Cuba cari di mana rainbow???




Pinnacles Desert



Masa nak pergi lalu jalan ni, nak balik pun lalu jalan ni jugak! dua jam dari sini nak ke Perth. Dan saya sefamily ambil masa seharian jugak kat Nambung National Park. Sangat berpuas hati walaupun tak sempat pi National Park yang lain.. :)

Dan sesampainya kat Perth, kami singgah solat dulu di City Stay. Pas tu keluar pergi terus Kings Park coz kat situ kalau tengok pemandangan bandar Perth dan Swan Valley memang cantik. Tapi sayang, sebab dah malam kan. Tapi memang rancang nak pergi Kings Park ni waktu siang. So, dapat lah tengok view Bandar Perth dengan Swan Valley waktu siang dan malam. :)



Okey Swan Valley tak nampak. haha

30/5/2013

The next day kat Perth pulak, kitorang pergi Caversham Wild Life Park. Haaaa..kat sini baru boleh sentuh kanggaroo dan koala yang kiut miut macam korang. haha. Best sangatttt.. Tapi time mula-mula pergi tu hujan lah pulak. Dah lah nak tengok kanggaroo ni. Dengan kesejukan dan kehujanan, masa tunggu tu nasib baik pihak pengurusan sana ada jual baju hujan yang agak kiut.hehe.



Cuba tengok bebudak gigirl ngan boboy nih.huhu, sape tak geram nengoknye kan..nak cubit2 pipi diorang.!!

Tadaa..ni lah rupe baju hujannye..haha.. agak tak selesa jugak lah pakai baju hujan ni. Lepas hujan dan berhenti terus tanggalkan baju hujan tu.

Dapat feeding the kanggaroo..wah sonoknya.. :p

Dapat pegang Koala.. :)

Dapat pergi Molly's Farm.


Dan..dapat tengok show! :D

Lepas je pusing-pusing satu caversham wild life park ni, baru lah kitorang jalan-jalan sekitar bandar Perth. Penat tu dah tak kira dah. Yang penting rasa seronok sangat2.. :) Pengalaman tu yang paling berharga sebenarnya. Kalau ada kesempatan pergi lagi lepas ni memang rasa nak pergi lagi!

31/5/2013

Haa...dah last day dah kat sini..huhu..sedih je.. rasa kejap je seminggu tu.. Lepas je check out kuar dari city stay, terus pusing-pusing satu bandar Perth. Masa ni pun agak terkejar-kejar jugak masa sebab fligth balik m'sia pukul 4. So, kalau melawat tempat kat bandar Perth ni tak boleh lama-lama dah. Kalau tak, tertinggal flight, tinggal kat Perth lah..hehe..sukeenye..


Hah..baru nampak view Swan Valley dari Kings Park. Time dapat lah pergi Kings Park waktu siang.


View Perth dari Kings Park

kesejukan dalam mentari.. :)


Baru terhegeh-hegeh jalan keliling bandar Perth.

Okey, sampai situ je. Next? naik flight dah. Banyak sangat pengalaman dan view sekitar Sauthern of Western Australia ni memang sangat-sangat best dan paling penting natural. Thats why lah saya ngan family pergi jauh-jauh dulu, then baru lah jalan-jalan kat Perth pulak. Jauh sampai ke Albany tau! Dan Alhamdulillah, satu family selamat dengan tanpa saudara mara or travel agent kat sana. Sebab bahasa diorang bahasa Inggeris, so tak da masalah nak travel kat tempat asing ni. Janji kita sendiri dapat kepuasan mengembara. Paling penting dapat tengok view ciptaan Allah kat sana. Memang super owsem dan amazing. Paling tak sangka perjalanan kitorang kebanyakannya memang kat tepi laut dan kat tepi laut tu macam-macam kami boleh nampak.. Kat Thorndirrup usah cakap lah..batu-batu kat tepi laut, then, padang pasir kat tepi laut.. memang sangat menakjubkan. so, korang kalau nak bercuti, better pilih tempat yang dapat lihat alam semula jadi. So, kita akan terfikir-fikir luasnya alam ni, luasnya pemandangan ni. InsyaAllah!

Thanks again kamu yang comel2 tu singgah baca entry ni.. :)

p/s : Ramadhan dah nak dekat.. Jom warming up sikit-sikit supaya dapat bersedia fizikal mental hadapi bulan mulia ni.. :)


Sekian, wassalam.. :)



12 comments:

Qira said...

untung Ila. dapat tengok negara orang. :D

JarN Eha said...

akhirnya.. balik ke MALAYSIA..:D.. memang cntik kat PERTH...koala tue comel je..hihi

Lieya VoN JaY said...

WAH Best nya. harap 1 day dapat jejak kaki ke tempat2 ni ^_^

nur khalilah hassan said...

Qira > hehe.. Alhmdulillah..tu la, mmg best dpt p negara org.. :)

nur khalilah hassan said...

Jarn > Ya...akhirnya..heee.. :D

nur khalilah hassan said...

lieya von jay > insyaAllah, satu ari nnti..awak boleh p sana.. ;)

Mizz Aiza said...

banyaknya tempat yang boleh dilawati di sana ya.. kangaroo liar tu mati kenapa ya? sebab sakit ke atau kemalangan? kangaroo dan koala di caversham wild life park tu memang manja ya? comel betul.. :D

nur khalilah hassan said...

kak mizz aiza> Ha ah kak, baanyak sngt tmpt2 menarik kat sana..hehe.. kanggaroo liar tu mati sbb kebanyakannye kene langgar kak waktu malam..huhu..yup! kalau kt caversham tu kanggaroo dia mmg jinak2 sngt sumanye.. :)

Liza Razak said...

lepas baca entry sis ni..terus teringin nak ke sana pulak. Insya Allah :)

nur khalilah hassan said...

Liza Razak > yup! mmg best,, insyaAllah klu ada rezeki lg pun nak pergi lg.. :)

fatin aziz said...

wah bestnye gi perth..nanti nak godek2..air asia la..cari tiket murah..hehe

ida said...

salam..Alhamdulillah jumpa blog sis comel ni, blh buat reference utk trip saya awal jun nnti sbb timing pn lbh kurang. nak tanya jaket labuh sis pakai tu beli mana ek? hehe..ok eh dgn cuaca time tu, x tebal sgt?

Jun 21, 2013

Perth with love #3

Assalamualaikum w.b.t.!

Tarik nafas, ambil mood balik! cerita balik tentang Perth!

28/5/2013

Alhamdulillah, dari Albany nak ke Perth pulak ikut highway lain. Highway yang lagi selesa gaklah sebab nak terus ke Perth. Perjalanan dari Albany nak ke Perth amek masa lama tau. So, hari tu memang banyak habeskan masa kat jalan je. Kat jalan pun banyak gak benda menarik yang saya jumpa. Antaranya kanggaroo liar dok melompat kat tepi jalan. Bukan melompat betul kat jalan, kat kawasan hutan diorang lah. Tapi sebab pokok-pokok hutan tepi jalan kat sana sepanjang jalan renek-renek, so, nampaklah kanggaroo liar. Tapi tak banyak pun, sikit. Kalau bernasib baik, nampaklah. Tapi...bangkai kanggaroo kiri kanan jalan memang banyak. Kalau kat sini bangkai kucing anjing kan. haa. sana..bangkai kanggaroo!


Sanggup berhenti tepi jalan nak tengok kanggaroo liar dok melompat ni. Kanggaroo liar ni nampak je orang memang diorang akan lari sebab rasa terancam. Dan memang diorang boleh serang orang jugak kalau terdesak. Time tu takut-takut jugak nak turun tangkap gambar kanggaroo liar ni. Tapi nasib baik kanggaroo tu lari bila nampak kami. Yang bangkai kanggaroo pun ada kat tepi jalan. Tapi agak sadis lah nak tunjuk gambar tu. :'(

Sepanjang jalan highway kat sana pun kalau tak hutan pokok-pokok renek ni pun, mesti ada ladang-ladang luas yang ada lembu, kerbau ngan kambing biri-biri. Kalau ayah penat drive, kami sekeluarga just berhenti kat pekan kecil je dan tak sah kalau tak minum minuman yang hot2 ye.


Okey, ladang bunga ros ni kat Kojonup, The Kodja Place. Singgah sini sat minum-minum minuman hot.hee

Nikmati hot chocolate dengan fresh roses gitew.hehe

Lepas hilangkan penat kat pekan Kojonup, kitorang teruskan lagi perjalanan sampailah ke Perth. Dari Albany nak ke Perth pun lebih kurang dari Johor nak ke Kedah. So, sampai Perth pun dah nak malam. Bayangkan bertolak awal pagi, sampai perth dah nak maghrib. Sebelum singgah kat hotel, kitorang pergi Coventry Village dulu, beli makanan untuk di masak sepanjang berada kat Perth. So, kirannya kitorang kat Perth 3 hari cam tu. After beli makanan semua baru check in hotel kat City Stay. Tempat dia murah dan kat tengah bandar jugak. Paling penting City Stay ni betul-betul depan shopping complex Harbour Town. ehehe. Tapi sorry, shopping memang tak sangat pun kat sana. Sebab niat berjalan bukan nak shopping sakan, tapi nak menikmati alam semula jadi kat sana. Sebab tu kitorang dikira backpacker gak lah. haha.

Beli bahan makanan kat Coventry Village. Murah-murah gak barang kat sini. 

29/5/2013

Esoknya kitorang ada tempat menarik gak nak pergi. Ambil masa 2 jam dari Perth. Kat Perth tak jalan-jalan lagi ni..haha..sabar-sabar.. Tempat ni kalau tak pergi memang agak kerugian jugak. Kawasan padang pasir. Tapi kitorang tak pergi kawasan padang pasir yang betul2 punya sebab tak sempat. As I told at previous entry, National Park kat Aussie memang sangat-sangat banyak. Sebab tu kena rancang betul-betul mana nak pergi. and tampat dia pulak dari satu tempat ke satu tempat memang jauh-jauh dan makan masa. So, rancanglah dengan sebaiknya. Tak semua National Park kitorang pergi, Kalau nak pergi semua sekali memang kena dok sebulan lah kat bahagian Western Aussie ni. ahaha. So, the next day kitorang pergi padang pasir yang bernama Pinnacles Desert. Pinnacles Desert ni terletak kat Nambung National Park. Kalau naik kereta pacuan empat roda memang sangat adventure. Kalau korang nak tau Pinnacles Desert tu apa dan macam mana terbentuknya ia. Ha..baca kat SINI. Kat sini, korang boleh sama ada nak jalan kaki atau naik kereta sepanjang menyelusuri Pinnacles Desert ni. Jalan kaki lagi mencabar. Tapi sebab kami sekeluarga agak kejar masa, so, kitorang just naik kereta nak lalu padang pasir ni.



Cuba cari di mana rainbow???




Pinnacles Desert



Masa nak pergi lalu jalan ni, nak balik pun lalu jalan ni jugak! dua jam dari sini nak ke Perth. Dan saya sefamily ambil masa seharian jugak kat Nambung National Park. Sangat berpuas hati walaupun tak sempat pi National Park yang lain.. :)

Dan sesampainya kat Perth, kami singgah solat dulu di City Stay. Pas tu keluar pergi terus Kings Park coz kat situ kalau tengok pemandangan bandar Perth dan Swan Valley memang cantik. Tapi sayang, sebab dah malam kan. Tapi memang rancang nak pergi Kings Park ni waktu siang. So, dapat lah tengok view Bandar Perth dengan Swan Valley waktu siang dan malam. :)



Okey Swan Valley tak nampak. haha

30/5/2013

The next day kat Perth pulak, kitorang pergi Caversham Wild Life Park. Haaaa..kat sini baru boleh sentuh kanggaroo dan koala yang kiut miut macam korang. haha. Best sangatttt.. Tapi time mula-mula pergi tu hujan lah pulak. Dah lah nak tengok kanggaroo ni. Dengan kesejukan dan kehujanan, masa tunggu tu nasib baik pihak pengurusan sana ada jual baju hujan yang agak kiut.hehe.



Cuba tengok bebudak gigirl ngan boboy nih.huhu, sape tak geram nengoknye kan..nak cubit2 pipi diorang.!!

Tadaa..ni lah rupe baju hujannye..haha.. agak tak selesa jugak lah pakai baju hujan ni. Lepas hujan dan berhenti terus tanggalkan baju hujan tu.

Dapat feeding the kanggaroo..wah sonoknya.. :p

Dapat pegang Koala.. :)

Dapat pergi Molly's Farm.


Dan..dapat tengok show! :D

Lepas je pusing-pusing satu caversham wild life park ni, baru lah kitorang jalan-jalan sekitar bandar Perth. Penat tu dah tak kira dah. Yang penting rasa seronok sangat2.. :) Pengalaman tu yang paling berharga sebenarnya. Kalau ada kesempatan pergi lagi lepas ni memang rasa nak pergi lagi!

31/5/2013

Haa...dah last day dah kat sini..huhu..sedih je.. rasa kejap je seminggu tu.. Lepas je check out kuar dari city stay, terus pusing-pusing satu bandar Perth. Masa ni pun agak terkejar-kejar jugak masa sebab fligth balik m'sia pukul 4. So, kalau melawat tempat kat bandar Perth ni tak boleh lama-lama dah. Kalau tak, tertinggal flight, tinggal kat Perth lah..hehe..sukeenye..


Hah..baru nampak view Swan Valley dari Kings Park. Time dapat lah pergi Kings Park waktu siang.


View Perth dari Kings Park

kesejukan dalam mentari.. :)


Baru terhegeh-hegeh jalan keliling bandar Perth.

Okey, sampai situ je. Next? naik flight dah. Banyak sangat pengalaman dan view sekitar Sauthern of Western Australia ni memang sangat-sangat best dan paling penting natural. Thats why lah saya ngan family pergi jauh-jauh dulu, then baru lah jalan-jalan kat Perth pulak. Jauh sampai ke Albany tau! Dan Alhamdulillah, satu family selamat dengan tanpa saudara mara or travel agent kat sana. Sebab bahasa diorang bahasa Inggeris, so tak da masalah nak travel kat tempat asing ni. Janji kita sendiri dapat kepuasan mengembara. Paling penting dapat tengok view ciptaan Allah kat sana. Memang super owsem dan amazing. Paling tak sangka perjalanan kitorang kebanyakannya memang kat tepi laut dan kat tepi laut tu macam-macam kami boleh nampak.. Kat Thorndirrup usah cakap lah..batu-batu kat tepi laut, then, padang pasir kat tepi laut.. memang sangat menakjubkan. so, korang kalau nak bercuti, better pilih tempat yang dapat lihat alam semula jadi. So, kita akan terfikir-fikir luasnya alam ni, luasnya pemandangan ni. InsyaAllah!

Thanks again kamu yang comel2 tu singgah baca entry ni.. :)

p/s : Ramadhan dah nak dekat.. Jom warming up sikit-sikit supaya dapat bersedia fizikal mental hadapi bulan mulia ni.. :)


Sekian, wassalam.. :)



12 comments:

Qira said...

untung Ila. dapat tengok negara orang. :D

JarN Eha said...

akhirnya.. balik ke MALAYSIA..:D.. memang cntik kat PERTH...koala tue comel je..hihi

Lieya VoN JaY said...

WAH Best nya. harap 1 day dapat jejak kaki ke tempat2 ni ^_^

nur khalilah hassan said...

Qira > hehe.. Alhmdulillah..tu la, mmg best dpt p negara org.. :)

nur khalilah hassan said...

Jarn > Ya...akhirnya..heee.. :D

nur khalilah hassan said...

lieya von jay > insyaAllah, satu ari nnti..awak boleh p sana.. ;)

Mizz Aiza said...

banyaknya tempat yang boleh dilawati di sana ya.. kangaroo liar tu mati kenapa ya? sebab sakit ke atau kemalangan? kangaroo dan koala di caversham wild life park tu memang manja ya? comel betul.. :D

nur khalilah hassan said...

kak mizz aiza> Ha ah kak, baanyak sngt tmpt2 menarik kat sana..hehe.. kanggaroo liar tu mati sbb kebanyakannye kene langgar kak waktu malam..huhu..yup! kalau kt caversham tu kanggaroo dia mmg jinak2 sngt sumanye.. :)

Liza Razak said...

lepas baca entry sis ni..terus teringin nak ke sana pulak. Insya Allah :)

nur khalilah hassan said...

Liza Razak > yup! mmg best,, insyaAllah klu ada rezeki lg pun nak pergi lg.. :)

fatin aziz said...

wah bestnye gi perth..nanti nak godek2..air asia la..cari tiket murah..hehe

ida said...

salam..Alhamdulillah jumpa blog sis comel ni, blh buat reference utk trip saya awal jun nnti sbb timing pn lbh kurang. nak tanya jaket labuh sis pakai tu beli mana ek? hehe..ok eh dgn cuaca time tu, x tebal sgt?