Jun 20, 2013

Perth with love #1

Assalamualaikum w.b.t.!

Orite! Sekarang baru ada masa sikitiiit je nak update tentang cuti-cuti di Perth. Aha, kan dah cakap..bulan 5 penuh dengan perkara-perkara keseronokan gitew. Sebabnya saya banyak pi bercuti. Mula-mula ngan kengkawan classmate.. Pastuu...ngan family terchenta sangat2. Sebelum kepala otak lupa sikit2 setiap detik kat sana.. lebih baik update cecepat kan..padahal dah hampir sebulan dah! hmm.. tak pa..setiap kenangan dengan family tak pernah pun luput kat dalam memory gib ni..hehee.

Bismillahiirahmanirrahimmm..

23/5/2013

packing-packing barang. haha.

24/5/2013



Yeay! Alhmadulillah. finally nak ke luar negara tercapai jugak! lagi syok pegi dengan family. Kami bertolak kuar rumah before zuhur. Travel dari rumah nak ke KLIA pun naik tren tau. Start dari rumah dah travel dah.! rumah (sentul timur) > lrt kelana jaya > kl sentral > lrt express > KLIA! saya sefamily naik fligth jam 6 petang. dan Alhamdulillah pukul 11.45 malam sampai Perth. Just some information, kastam kat sana agak ketat tauu. Janganlah dok nipu bawak roti, beras, produk tenusu, daging, milo three in one ke etc. coz semua tu memang tak dibenarkan. kena ikut cakap imegresen kat sana ya. Ya, diorang sangat tegas soal bawak bendasing ke negara diorang. bagus apa kan, sebab diorang betul2 jaga negara diorang. Yang penting, jujur, declare semua makanan apa yang kami bawa kat sana. Just sardin, meggi ngan biskut. Sekadar nak alas perut je lah kat sana. Nanti dah sampai sana, pergi lah pasar beli beras ke, sayur ke bawang ke pas tu masak sendiri. Sebab kedai kat sana quite expensive jugak tiga kali ganda dari duit M'sia kalau roti canai pun dah 8 dolar. Haa..korang darablah ngan tiga dapat berapa ringgit..ehehe. Tapi...kalau tak declare awal-awal pasal makanan ni kat airport..memang kena denda lah jawabnya.. Ya, kat sana diorang amat menekankan kejujuran. baguskan?


Suhu masa mula-mula sampai tu around 11 darjah celcius. Alhamdulillah.. dapat gak adapted  ngan cuaca kat sana. Walaupun time ni orang kata peralihan musim dari autumn nak ke winter. Tapi ok lah, boleh tahan gak cuaca sejuk dia..ahaha.


Okey, nak tau malam pertama kat Perth kami tidoq mana? haa..kami tidoq kat airport saje.. Sementara tunggu warung sewa kereta buka. Kami guna perkhidmatan sewa kereta Avis. Servis bagus, perkhidmatan okey.

25/5/2013


Hah..tu dia..hero saya sedang memandu sambil berpandukan GPS. haha.. maklumlah first time ke negara orang, without sedara, without travel agent. Tapi sangat best dan mencabar. Jalan semua kami cari sendiri. Yang penting sebelum memulakan travel without travel agent ni kena lah rerajinkan diri buat research dulu tempat mana yang kita nak pergi. Just to inform..kami tak terus jalan-jalan sekitar Perth dulu. Saya dan family terus jalan jauh dulu. haa.. Menarik! tapi kami singgah jugaklah Fremantle dulu. Pergi tengok E-SHED Market dia dulu. Okey, pas tu baru kami teruskan perjalanan lalu Mandurah, Lake Clifton, Preston Beach dan Busselton. Kiranya dari Perth ke Busselton ni lebih kurang Kedah ke KL lah. Then kami tidur semalam kat Busselton. Pas tu, kami teruskan travelling dari Busselton, Margarite River, dan Albany. Kiranya dari Busselton ke Albany ni lebih kurang KL ke Johor lah. Tapi masa singgah kat Margarite River, kami pi kilang coklat dan kilang cheese. Then ikut jalan dalam yang dikelilingi pokok besar. Pastu baru lah sampai Albany. Bermalam kat Albany 2 malam. Yang tu saya akan cerita lanjut lagi nanti. Yup, agak hard travel kali ni sebab first time dan just berpandukan gps dan peta. 

Okey, untuk waktu solat kat sana lebih kurang je. Cuma disebabkan autumn, waktu siang dia lebih pendek dari malam. Pukul 7 siang macam biasa, tapi maghrib dah masuk pukul 5. So, travelling kami agak rush jugak lah nak travel before malam. Sebab kat sana boleh dikatakan suasana malam diorang tak hidup. Maknanya masing-masing dok umah je. Ye lah, Kalau dah kat luar waktu malam pun dah sejuk nak pergi mana kan.


Sebelum travel kami pergi cari Danish Patisserie. Kedai roti yang halal. Kami borong sikit. Agak-agak cukup untuk 3 hari perjalanan nanti. Dah alang-alang kat kedai roti ni, saya ngan family pun minum hot tea ngan hot chocolate. hehe. Memang kena minum yang hot2 tau. Sebab sejuk weeiihh.


Tu dia...haa..kami order gak Malay Curry Pie..hehe..Rasa, okey jugak omputeh ni wat rencah kari daging. 



E-Shed Market. Beria je kan..hehe..Then, kami pergi terus Fremantle. Just jalan-jalan tengok suasana kat sana.




Fremantle

Lepas tu, kami teruskan perjalanan lalu highway yang tiada tol lagi berbekalkan jalan yang sangat luas dan selesa terus ke Mandurah, Lake Clifton dan Preston Beach. Perjalanan pun smooth je. Alhamdulillah. Cuma nak ke Lake Clifton tu agak susah nak cari, tanya2 orang, pusing2 jalan. Finally baru jumpa!

Preston Beach. Rasa pasir dia sejuk. Laut dia betul-betul ocean blue. Ombak masa ni sangatlah kuat. Subhanallah.

Lake Clifton


Lake Clifton. Nampak tak batu2 dalam air tu. Haa..tu batu-batu hidup yang sentiasa bertasbih berzikir memuji Allah. Nama batu-batu tu Thrombolites. Thats why we call it Thrombolites in Lake Clifton. Nak tau macam mana batu2 hidup tu terbentuk?? tanya kat encik google k. :D

Hampir malam jugak kami sampai hotel kat Busselton. Alhamdulillah sangat. Sebab selamat sampai ke Busselton. Memang agak risau jugak sebab ayah drive bukannya kat kawasan familiar tapi kat kawasan orang. So, kena hati-hati. Then, perjalanan dari satu tempat ke satu tempat memang jauh. So, kena pandai research tempat mana yang nak pergi. Kat sana memang heaven untuk korang yang sukakan nature. Memang banyak sangat national park. Serius, kalau pergi sebulan pun rasa tak jemu singgah semua national park kat sana. 

Till then untuk hari pertama yang agak mencabar..okey, hari seterusnya? bersambung..

Sekiang, wassalam. tenQ kamu yang comel2 singgah baca di belog ni.. ^_^


4 comments:

syuk shusuke said...

wah, mesti seronok kat us :)
btw done follow.
follow back ye
blackisswhite.blogspot.com

Mizz Aiza said...

subhanallah.. cantiknya pemandangan di sana ya.. senibina bangunan pun menarik juga..

nur khalilah hassan said...

mizz aiza > yup! mmg cntik senibina kt sana.. :)

nor aishah said...

Assalamualaikum. Terima kasih atas info. Jika ingin menyewa kereta di sana perlukan international driving license ke?. Tq

Jun 20, 2013

Perth with love #1

Assalamualaikum w.b.t.!

Orite! Sekarang baru ada masa sikitiiit je nak update tentang cuti-cuti di Perth. Aha, kan dah cakap..bulan 5 penuh dengan perkara-perkara keseronokan gitew. Sebabnya saya banyak pi bercuti. Mula-mula ngan kengkawan classmate.. Pastuu...ngan family terchenta sangat2. Sebelum kepala otak lupa sikit2 setiap detik kat sana.. lebih baik update cecepat kan..padahal dah hampir sebulan dah! hmm.. tak pa..setiap kenangan dengan family tak pernah pun luput kat dalam memory gib ni..hehee.

Bismillahiirahmanirrahimmm..

23/5/2013

packing-packing barang. haha.

24/5/2013



Yeay! Alhmadulillah. finally nak ke luar negara tercapai jugak! lagi syok pegi dengan family. Kami bertolak kuar rumah before zuhur. Travel dari rumah nak ke KLIA pun naik tren tau. Start dari rumah dah travel dah.! rumah (sentul timur) > lrt kelana jaya > kl sentral > lrt express > KLIA! saya sefamily naik fligth jam 6 petang. dan Alhamdulillah pukul 11.45 malam sampai Perth. Just some information, kastam kat sana agak ketat tauu. Janganlah dok nipu bawak roti, beras, produk tenusu, daging, milo three in one ke etc. coz semua tu memang tak dibenarkan. kena ikut cakap imegresen kat sana ya. Ya, diorang sangat tegas soal bawak bendasing ke negara diorang. bagus apa kan, sebab diorang betul2 jaga negara diorang. Yang penting, jujur, declare semua makanan apa yang kami bawa kat sana. Just sardin, meggi ngan biskut. Sekadar nak alas perut je lah kat sana. Nanti dah sampai sana, pergi lah pasar beli beras ke, sayur ke bawang ke pas tu masak sendiri. Sebab kedai kat sana quite expensive jugak tiga kali ganda dari duit M'sia kalau roti canai pun dah 8 dolar. Haa..korang darablah ngan tiga dapat berapa ringgit..ehehe. Tapi...kalau tak declare awal-awal pasal makanan ni kat airport..memang kena denda lah jawabnya.. Ya, kat sana diorang amat menekankan kejujuran. baguskan?


Suhu masa mula-mula sampai tu around 11 darjah celcius. Alhamdulillah.. dapat gak adapted  ngan cuaca kat sana. Walaupun time ni orang kata peralihan musim dari autumn nak ke winter. Tapi ok lah, boleh tahan gak cuaca sejuk dia..ahaha.


Okey, nak tau malam pertama kat Perth kami tidoq mana? haa..kami tidoq kat airport saje.. Sementara tunggu warung sewa kereta buka. Kami guna perkhidmatan sewa kereta Avis. Servis bagus, perkhidmatan okey.

25/5/2013


Hah..tu dia..hero saya sedang memandu sambil berpandukan GPS. haha.. maklumlah first time ke negara orang, without sedara, without travel agent. Tapi sangat best dan mencabar. Jalan semua kami cari sendiri. Yang penting sebelum memulakan travel without travel agent ni kena lah rerajinkan diri buat research dulu tempat mana yang kita nak pergi. Just to inform..kami tak terus jalan-jalan sekitar Perth dulu. Saya dan family terus jalan jauh dulu. haa.. Menarik! tapi kami singgah jugaklah Fremantle dulu. Pergi tengok E-SHED Market dia dulu. Okey, pas tu baru kami teruskan perjalanan lalu Mandurah, Lake Clifton, Preston Beach dan Busselton. Kiranya dari Perth ke Busselton ni lebih kurang Kedah ke KL lah. Then kami tidur semalam kat Busselton. Pas tu, kami teruskan travelling dari Busselton, Margarite River, dan Albany. Kiranya dari Busselton ke Albany ni lebih kurang KL ke Johor lah. Tapi masa singgah kat Margarite River, kami pi kilang coklat dan kilang cheese. Then ikut jalan dalam yang dikelilingi pokok besar. Pastu baru lah sampai Albany. Bermalam kat Albany 2 malam. Yang tu saya akan cerita lanjut lagi nanti. Yup, agak hard travel kali ni sebab first time dan just berpandukan gps dan peta. 

Okey, untuk waktu solat kat sana lebih kurang je. Cuma disebabkan autumn, waktu siang dia lebih pendek dari malam. Pukul 7 siang macam biasa, tapi maghrib dah masuk pukul 5. So, travelling kami agak rush jugak lah nak travel before malam. Sebab kat sana boleh dikatakan suasana malam diorang tak hidup. Maknanya masing-masing dok umah je. Ye lah, Kalau dah kat luar waktu malam pun dah sejuk nak pergi mana kan.


Sebelum travel kami pergi cari Danish Patisserie. Kedai roti yang halal. Kami borong sikit. Agak-agak cukup untuk 3 hari perjalanan nanti. Dah alang-alang kat kedai roti ni, saya ngan family pun minum hot tea ngan hot chocolate. hehe. Memang kena minum yang hot2 tau. Sebab sejuk weeiihh.


Tu dia...haa..kami order gak Malay Curry Pie..hehe..Rasa, okey jugak omputeh ni wat rencah kari daging. 



E-Shed Market. Beria je kan..hehe..Then, kami pergi terus Fremantle. Just jalan-jalan tengok suasana kat sana.




Fremantle

Lepas tu, kami teruskan perjalanan lalu highway yang tiada tol lagi berbekalkan jalan yang sangat luas dan selesa terus ke Mandurah, Lake Clifton dan Preston Beach. Perjalanan pun smooth je. Alhamdulillah. Cuma nak ke Lake Clifton tu agak susah nak cari, tanya2 orang, pusing2 jalan. Finally baru jumpa!

Preston Beach. Rasa pasir dia sejuk. Laut dia betul-betul ocean blue. Ombak masa ni sangatlah kuat. Subhanallah.

Lake Clifton


Lake Clifton. Nampak tak batu2 dalam air tu. Haa..tu batu-batu hidup yang sentiasa bertasbih berzikir memuji Allah. Nama batu-batu tu Thrombolites. Thats why we call it Thrombolites in Lake Clifton. Nak tau macam mana batu2 hidup tu terbentuk?? tanya kat encik google k. :D

Hampir malam jugak kami sampai hotel kat Busselton. Alhamdulillah sangat. Sebab selamat sampai ke Busselton. Memang agak risau jugak sebab ayah drive bukannya kat kawasan familiar tapi kat kawasan orang. So, kena hati-hati. Then, perjalanan dari satu tempat ke satu tempat memang jauh. So, kena pandai research tempat mana yang nak pergi. Kat sana memang heaven untuk korang yang sukakan nature. Memang banyak sangat national park. Serius, kalau pergi sebulan pun rasa tak jemu singgah semua national park kat sana. 

Till then untuk hari pertama yang agak mencabar..okey, hari seterusnya? bersambung..

Sekiang, wassalam. tenQ kamu yang comel2 singgah baca di belog ni.. ^_^


4 comments:

syuk shusuke said...

wah, mesti seronok kat us :)
btw done follow.
follow back ye
blackisswhite.blogspot.com

Mizz Aiza said...

subhanallah.. cantiknya pemandangan di sana ya.. senibina bangunan pun menarik juga..

nur khalilah hassan said...

mizz aiza > yup! mmg cntik senibina kt sana.. :)

nor aishah said...

Assalamualaikum. Terima kasih atas info. Jika ingin menyewa kereta di sana perlukan international driving license ke?. Tq