Nov 9, 2012

Oh Allah, please strength my heart to istiqomah on my ibadah during this school holiday..

Assalamualaikum w.b.t.

Yeah, cuti dah pun start. Semester 6 sudah pun melabuhkan tirai. Tinggal lagi 2 semester lagi untuk terus bertahan mendapatkan ijazah dalam bidang perguruan. InsyaAllah! Apa jua bidang bidang yg kita ambil, apa jua jurusan yg kita ambil, jangan lupa setiap daripada kita pemegang calon untuk sesi temuduga munkar nakir suatu hari nanti untuk menentukan sama ada kita ni layak tak masuk ke 7 universiti pilihan yang paling top yg tak memerlukan assgment mahupun exam atau masuk ke 7 universiti yg membuatkan kita seriau dgn pelbagai tugasan mencabar yg tak pernah henti2 menggagalkan kita. Ya Allah, lindungilah kami para hamba-Mu daripada siksaan-Mu di akhirat kelak. 

Okey, berbalik kepada tajuk utama tadi, tentang istiqomah masa cuti. kenapa?? masa tak cuti je ke boleh istiqomah? masa cuti, terus cuti semuanya. Itu yg saya tak nak mohon dijauhkan. Jika semasa di kolej, universiti, mahupun institut pendidikan guru, aktif dengan usrah sana sini, majlis ilmu sana sini, baca buku sana sini, amal ibadat sana sini dan semuanya lah nak dikatakan istiqomah masa tak cuti tu sana sini. ahah. tapi, datang je cuti, terusss sesi mengqada'kan balik tidur yang tak cukup tu, masa terluang dengan televisyen and sewaktu dengannya. Bukan orang lain lah, mungkin diri ini.. ya, memang susah hendak istiqomah. Ya Allah, jauhilah diri ini daripada perkara yang mensia2kan. 

Jadi, masa cuti ni dah ada senarai checklist untuk tidak membiarkan ia terbuang begitu saje selain meluangkan masa sepenuhnya dengan family tercinta. Mungkin masa cuti ni lah, masa untuk kita berehat dengan mengisi lagi dada kita dengan makanan rohani:

> Hujung minggu sabtu ahad nak cuba penuhi waktu subuh ikut ayah p dengar kuliah subuh di msjid2 brdekatan.

motif tunjuk gamba oski & oska??

> Amalan bersedekah sangat digalakkan. So, banyak2kanlah bersedekah. Macam saya ada kucing, boleh sedekah pada kucing dengan buatkan makanan nasi campur ngan ikan.eheh. dengan bersedekah ni sebenarnya boleh lapangkan dada kita sebab bila kita bersedekah ofcourse kita berada dalam tahap keikhlasan paling tinggi kan. insyaAllah, Allah akan permudahkan lagi urusan kita jika kita permudahkan urusan orang lain. Sama juga dengan agama. tak percaya? check surah Muhammad ayat 7 sekarang jugak!


> Nak try belajar memasak dan menjahit. (tersengih)..Tak tahu yg ni dapat penuhi atau tak.. Moga diberi petunjuk merajinkan diri melangkah ke dapur untuk mencuba resepi baru.!

> Kalau on-line ke, tengok tv ke, atau tidur ke, niatlah ia kerana Allah. Bila tengah on9 mesti buka fb, blog or tweeter, post lah perkara-perkara yang kita juga dapat sahamnya di akhirat kelak. Janganlah post bende2 merapu bagai tu. (geram ngan orang lain or pakwe belanje eskrem pun nak gtau) Astaghfirullahal'azim.. Janganlah kita lepaskan sesuatu tak elok yang orang ramai boleh lihat keaiban kita. Taubat nasuha secepat mungkin! Tu kalau on9, kalau tengok tv pun tak salah, tapi rancangan tu biarlah yang mendekatkan diri kita pada first love kita (Allah).( Saya suggestkan rancangan Reflection di tv al-Hijrah). Tu kalau nengok tv, kalau tido pulak, janganlah tidur yang menunjukkan tahap penat 100 darjah celsius gitu sampai lepas subuh tido sampai masuk waktu subuh kedua (Zohor)..Na'uzubillah..Kalau nak tido bukannya salah sebenarnya, sebab tu kan ibadah..tp biarlah niat kita tido tu agar untuk kita menyimpan tenaga kita supaya dapat melakukan ibadah seterusnya..InsyaAllah.. :)


* Cadangan untuk on9 tadi, rajin2 kanlah jari jemari menaip di keyboard tu untuk jelajah laman-laman web islamik macam iluvislam ke, angel pakai gucci ke, dakwah.com ke, ilmi-islam.com ke..or anything laman web yg mendatangkan manfaat. atau laagi satu kat fb kan banyak fan pages2 tentang kata-kata islamik atau gambar2 yang boleh kita jadikan sebagai muhasabah diri. So, save lah kata2 tu or gambar tu dalam folder lappy kita nie.. InsyaAllah ade manfaatnya sebab kita simpan benda elok. Time2 bosan boleh jenguk2 balik kata2 tu untuk kita muhasabah diri. Jadikan ia 'naqibah' maya untuk kita penuhi hati2 kita dengan kata2 indah  tu.

> Nak try jenguk2 usrah area kediaman ni lah. Kan dah cakap serius hati kosong tanpa usrah! nak jugak cari.

Usrah saya di IPDA.. :)

> Teringin nak habeskan masa dengan buku-buku islamik yang menimbun beli masa pesta buku antarabangsa ari tu.

> Teringin juga nak habeskan masa ngan menghafal surah2 pilihan..InsyaAllah..moga dipermudahkan untuk mengingatinya.

> Bermusafir (Tak plan lagi hendak kemana)..Bila berjalan or travel, biarlah niat hendak melihat kebesaran-Nya. Tak caye, try tengok surah al-Imran ayat 190-191. Boleh beristirehat sebentar kan..


Dan banyak lagi sebenarnya, yg boleh kita manfaat kan masa cuti ni. Hopefully cuti kali ini memberi makna dengan melakukan perkara2 yang berfaedah. InsyaAllah..

pssttt..kalau tak silap 23-25 November ni ada festival Hijab di Anggerik Mall kat shah alam, cam menarik je kan..jom!




Okey, salam jumaat, jom sambung kahfi balik..

Sekian, wassalam.

10 comments:

:: HR :: said...

=) Selamat bercuti akak sayang ! =)

nur khalilah hassan said...

slmt brcuti jgk art sayang.. :)

JarN Eha said...

slamat bercuti shabat..^_^..

nur khalilah hassan said...

insyaAllah..tq jarn.. :)

.::Nuruljannah::. said...

insyaallah syg...
moga kita manfaatkan masa cuti kite...
tambah2 part memasak yer...hehe

orked violet said...

best nye cuti kan..hehe.

aLL the best dear. Sya da foLLow kamu bLk =)

nur khalilah hassan said...

@nuruljannah> hehe..insyaAllah..sdg berusaha utk blja memasak.:)

orked violet> tq dear.. :)

aina amirah said...

Selamat bercuti my frend..Going to miss u...hehe..

amirul hakim said...

tersentuh baca entry ni.mudah2an kita semua melakukan sesuatu keranaNya.nice entry sis.keep writing.followed and support your blog ;)

nur khalilah hassan said...

aina > gonna miss u too.. :).. dh start blogging dh..hehe

amirulhakim> tq.. :)

Nov 9, 2012

Oh Allah, please strength my heart to istiqomah on my ibadah during this school holiday..

Assalamualaikum w.b.t.

Yeah, cuti dah pun start. Semester 6 sudah pun melabuhkan tirai. Tinggal lagi 2 semester lagi untuk terus bertahan mendapatkan ijazah dalam bidang perguruan. InsyaAllah! Apa jua bidang bidang yg kita ambil, apa jua jurusan yg kita ambil, jangan lupa setiap daripada kita pemegang calon untuk sesi temuduga munkar nakir suatu hari nanti untuk menentukan sama ada kita ni layak tak masuk ke 7 universiti pilihan yang paling top yg tak memerlukan assgment mahupun exam atau masuk ke 7 universiti yg membuatkan kita seriau dgn pelbagai tugasan mencabar yg tak pernah henti2 menggagalkan kita. Ya Allah, lindungilah kami para hamba-Mu daripada siksaan-Mu di akhirat kelak. 

Okey, berbalik kepada tajuk utama tadi, tentang istiqomah masa cuti. kenapa?? masa tak cuti je ke boleh istiqomah? masa cuti, terus cuti semuanya. Itu yg saya tak nak mohon dijauhkan. Jika semasa di kolej, universiti, mahupun institut pendidikan guru, aktif dengan usrah sana sini, majlis ilmu sana sini, baca buku sana sini, amal ibadat sana sini dan semuanya lah nak dikatakan istiqomah masa tak cuti tu sana sini. ahah. tapi, datang je cuti, terusss sesi mengqada'kan balik tidur yang tak cukup tu, masa terluang dengan televisyen and sewaktu dengannya. Bukan orang lain lah, mungkin diri ini.. ya, memang susah hendak istiqomah. Ya Allah, jauhilah diri ini daripada perkara yang mensia2kan. 

Jadi, masa cuti ni dah ada senarai checklist untuk tidak membiarkan ia terbuang begitu saje selain meluangkan masa sepenuhnya dengan family tercinta. Mungkin masa cuti ni lah, masa untuk kita berehat dengan mengisi lagi dada kita dengan makanan rohani:

> Hujung minggu sabtu ahad nak cuba penuhi waktu subuh ikut ayah p dengar kuliah subuh di msjid2 brdekatan.

motif tunjuk gamba oski & oska??

> Amalan bersedekah sangat digalakkan. So, banyak2kanlah bersedekah. Macam saya ada kucing, boleh sedekah pada kucing dengan buatkan makanan nasi campur ngan ikan.eheh. dengan bersedekah ni sebenarnya boleh lapangkan dada kita sebab bila kita bersedekah ofcourse kita berada dalam tahap keikhlasan paling tinggi kan. insyaAllah, Allah akan permudahkan lagi urusan kita jika kita permudahkan urusan orang lain. Sama juga dengan agama. tak percaya? check surah Muhammad ayat 7 sekarang jugak!


> Nak try belajar memasak dan menjahit. (tersengih)..Tak tahu yg ni dapat penuhi atau tak.. Moga diberi petunjuk merajinkan diri melangkah ke dapur untuk mencuba resepi baru.!

> Kalau on-line ke, tengok tv ke, atau tidur ke, niatlah ia kerana Allah. Bila tengah on9 mesti buka fb, blog or tweeter, post lah perkara-perkara yang kita juga dapat sahamnya di akhirat kelak. Janganlah post bende2 merapu bagai tu. (geram ngan orang lain or pakwe belanje eskrem pun nak gtau) Astaghfirullahal'azim.. Janganlah kita lepaskan sesuatu tak elok yang orang ramai boleh lihat keaiban kita. Taubat nasuha secepat mungkin! Tu kalau on9, kalau tengok tv pun tak salah, tapi rancangan tu biarlah yang mendekatkan diri kita pada first love kita (Allah).( Saya suggestkan rancangan Reflection di tv al-Hijrah). Tu kalau nengok tv, kalau tido pulak, janganlah tidur yang menunjukkan tahap penat 100 darjah celsius gitu sampai lepas subuh tido sampai masuk waktu subuh kedua (Zohor)..Na'uzubillah..Kalau nak tido bukannya salah sebenarnya, sebab tu kan ibadah..tp biarlah niat kita tido tu agar untuk kita menyimpan tenaga kita supaya dapat melakukan ibadah seterusnya..InsyaAllah.. :)


* Cadangan untuk on9 tadi, rajin2 kanlah jari jemari menaip di keyboard tu untuk jelajah laman-laman web islamik macam iluvislam ke, angel pakai gucci ke, dakwah.com ke, ilmi-islam.com ke..or anything laman web yg mendatangkan manfaat. atau laagi satu kat fb kan banyak fan pages2 tentang kata-kata islamik atau gambar2 yang boleh kita jadikan sebagai muhasabah diri. So, save lah kata2 tu or gambar tu dalam folder lappy kita nie.. InsyaAllah ade manfaatnya sebab kita simpan benda elok. Time2 bosan boleh jenguk2 balik kata2 tu untuk kita muhasabah diri. Jadikan ia 'naqibah' maya untuk kita penuhi hati2 kita dengan kata2 indah  tu.

> Nak try jenguk2 usrah area kediaman ni lah. Kan dah cakap serius hati kosong tanpa usrah! nak jugak cari.

Usrah saya di IPDA.. :)

> Teringin nak habeskan masa dengan buku-buku islamik yang menimbun beli masa pesta buku antarabangsa ari tu.

> Teringin juga nak habeskan masa ngan menghafal surah2 pilihan..InsyaAllah..moga dipermudahkan untuk mengingatinya.

> Bermusafir (Tak plan lagi hendak kemana)..Bila berjalan or travel, biarlah niat hendak melihat kebesaran-Nya. Tak caye, try tengok surah al-Imran ayat 190-191. Boleh beristirehat sebentar kan..


Dan banyak lagi sebenarnya, yg boleh kita manfaat kan masa cuti ni. Hopefully cuti kali ini memberi makna dengan melakukan perkara2 yang berfaedah. InsyaAllah..

pssttt..kalau tak silap 23-25 November ni ada festival Hijab di Anggerik Mall kat shah alam, cam menarik je kan..jom!




Okey, salam jumaat, jom sambung kahfi balik..

Sekian, wassalam.

10 comments:

:: HR :: said...

=) Selamat bercuti akak sayang ! =)

nur khalilah hassan said...

slmt brcuti jgk art sayang.. :)

JarN Eha said...

slamat bercuti shabat..^_^..

nur khalilah hassan said...

insyaAllah..tq jarn.. :)

.::Nuruljannah::. said...

insyaallah syg...
moga kita manfaatkan masa cuti kite...
tambah2 part memasak yer...hehe

orked violet said...

best nye cuti kan..hehe.

aLL the best dear. Sya da foLLow kamu bLk =)

nur khalilah hassan said...

@nuruljannah> hehe..insyaAllah..sdg berusaha utk blja memasak.:)

orked violet> tq dear.. :)

aina amirah said...

Selamat bercuti my frend..Going to miss u...hehe..

amirul hakim said...

tersentuh baca entry ni.mudah2an kita semua melakukan sesuatu keranaNya.nice entry sis.keep writing.followed and support your blog ;)

nur khalilah hassan said...

aina > gonna miss u too.. :).. dh start blogging dh..hehe

amirulhakim> tq.. :)